Endüstriyel Fanlar

ENDÜSTRİYEL FANLAR

Endüstriyel fanlar ve radyal fanlar dumanlı ve kirli havaların tahliyesinde, yüklenici cihaz olarak kullanılmaktadır. Bu radyal fanlar merkezden eşit uzaklıkta dairesel şekillerde dizilmiş kanatlardan oluşmaktadır. Kirli ve temiz havanın aktarımı bu fanlar sayesinde olmaktadır. Bu fanlar; radial fan ve santrifüj fanlar olarak da bilinmektedir. Uygun kalınlıkta siyah ve paslanmaz saçtan imal edilip üretilmektedir. Özel şartlarda daldırma galvaniz olarak da üretilmektedir. Maksimum verim ve motor gücü tarafımızca hesaplanmaktadır. Radyal fanların eğrilerin doğru hesaplanması işletmenin enerji tüketiminden fanın verimliliğine göre değişiklik göstermektedir. Basınç ve debi farklılıklarına göre direkt akuple veya rulman yataklı kayış kasnak tahrikli olarak imal edilmektedir. 900 m3/h’den 160.000 m3/h’ye kadar 600 mmss maksimum basınca kadar üretilmektedir. Bu fanlar, endüstriyel fanların büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Bu fanlar yapısı gereği salyangoz kabuğuna benzemektedir. Bu tip fanlarda hava merkezden alınmaktadır. Sonrasında basınç arttırılarak çark etrafından çıkış kanalına doğru iletilmektedir. Özellikle sanayi gibi radyal fanlar, yüksek emiş gücüne sahiptir. Bu özelliği sayesinde diğer tüm fan sınıflarının bir adım önüne geçmektedir

Bu fanlar aynı zamanda havalandırma fanı olarak da sıklıkla tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Endüstriyel fanlar arasında bir diğer sıklıkla kullanılan ise aksiyal fanlardır. Bu fanlar akışkanın eksenle olarak girip eksenel olarak terk ettiği fan grubundadır. Bu tarz fanlarda 3.000 m3/h’den 180.000 m3/h’ye kadar 180 mmss maksimum basınca kadar üretilmektedir. Alçak ve yüksek basınç ile imal edilen aksiyal fanlar birçok işletmede kullanılmaktadır. En sık kullanılan işletmeler arasında özelikle fabrikalar, gemi ambarları, boyahaneler, dökümhaneler ve diğer sanayi kollarıdır. Duman ve kirli havanın temizlenmesinde kullanılan bu fanlar sayesinde ortamdaki tüm sağlığı ve çevreyi olumsuz bir şekilde etkileyen durumlar ortadan kalkmaktadır. Bunkar Makina, bu konuda sıklıkla tercih edilmektedir. Aksiyal fanlar, isteğe göre daldırma galvaniz olarak imal edilmektedir. Prensip olarak bir kovan içerisinde bulunan rotorun motor sayesinde gücünü ve devrini almasıyla istenilen kapasiteye ulaşmaktadır. Bu fanlar, kayış kasnaklı ve direkt akuple olarak seçilebilmektedir.

ENDÜSTRİYEL FANLAR NELERDİR? NERELERDE KULLANILIR?

Endüstriyel fanlar, pek çok işletmede dumanın ve kirli havanın tahliyesinde sıklıkla tercih edilmektedir. Yüksek basınçlı radyal vantilatörler çok çeşitli sanayi iş kollarında yüksek basınç ve debide havanın ihtiyaç duyulduğu alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Çok yüksek basınçlara çıkan bu fanların seçimi malzeme türüne ve proses yoğunluğuna göre seçilmektedir. Üretimimiz 1.000 m3/h den 23.000 m3/h’e kadar 1200 mmss basınca kadar hizmet vermektedir.  Birden fazla fan çeşidi bulunduğundan bu fanların kullanım alanlarında duruma göre değişmektedir. En sık kullanılan fan çeşitleri arasında aksiyal fanlar bulunmaktadır. Bu fanlarda kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Havalandırma ve klima olarak kullanılan fanlar, pervane kanatlı tip sınıfına girmektedir. Alçak ve orta basınçlı sistemlerinde kullanılan fan tipi ise silindir kanatlı tiplerdir. Bu fanlar aynı zamanda kurutma ve boyama kabinlerinin egzozlarında sıklıkla tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Bir diğer fan tipi ise büyük hava debilerinde kullanılan ve tercih edilen kılavuzlu silindir tiplerdir. Endüstriyel fanlar, havanın çark üzerindeki akışına göre değişmekte ve ona göre kullanılmaktadır. İşletmelerde özellikle fabrika gibi sanayi kollarında ortaya çıkan duman ve kirli hava önce çalışanları sonrasında ise çevreyi olumsuz şekilde etkilemektedir. Havanın akışını değiştiren bu fanlar sayesinde havada oluşan dumanlı ve kirli hava ortamdan hızlı ve güvenli bir şekilde tahliye edilmektedir. Bu fanlar özellikle iklimlendirilen ortamdaki havanın uygun miktarda dönmesinde büyük etkendir. Radyal tip fanların da kullanım alanları birden fazladır. Bu fanlar, yapısı itibariyle toplam dört bölümden oluşmaktadır.

  • Öne eğimli kanatlı radyal fanlar; özellikle alçak basınçlı havalandırma sistemlerinde tercih edilmektedir. Ev tipi sıcak hava apareyleri, fanlı serpantinler, paket klima cihazlarında birçok işletme tarafından tercih edilmekte ve sıklıkla kullanılmadır.
  • Geriye eğimli kanatlı radyal fanlar; genel havalandırma sistemlerinde sıklıkla tercih edilen fanlardan biridir.
  • Eğimsiz tip radyal fanlar; özellikle endüstriyel alanlarda malzeme nakli için kullanılmakla birlikte yüksek basınçlı klima tesislerinden de sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Aerodinamik kanatlı tip radyal fanlar; büyük hava debilerinde sıklıkla tercih edilmekte ve kullanılmaktadır.

Endüstriyel fanlar, birçok çeşide sahip olmakla birlikte kullanım alanları da yukarıda belirttiğimiz gibi farklı olmaktadır. Bunkar Makina olarak, tüm dumanlı ve kirli havanın ortaya çıkardığı olumsuz durumları ortadan kaldırıyoruz. Bünyemizde imalatını yapıp üretmiş olduğumuz havalandırma sistemleri ve toz toplama sistemleri sayesinde endüstriyel tüm alanlarda ortaya çıkan ve sağlığı ciddi boyutlarda tehdit eden tüm olumsuz dumanı ve kiri tahliye ederek, yerini tertemiz bir havaya bırakıyoruz.

Endüstriyel fanların kullanım alanları ise şu şekildedir; Maden ve Hammadde Sektörü, Boyahaneler, Fabrikalar, Metal İşleme Sektörü, İlaç Sektörü, Döküm Sektörü, Ahşap İşleme Sektörü, Kimya Sektörü, Tarım Sektörü, Kumlama Sektörü, Havacılık Sektörü, Kâğıt ve Karton Sektörü gibi daha pek çok sanayi kollarıdır. Endüstriyel fanlar ve kullanım alanları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, bizleri iletişim numaramızdan arayabilir veya iletişim formunu doldurarak, ulaşım sağlayabilirsiniz.

Maden ve Hammadde Sektoru

Maden ve Hammade Sektörü

Metal Isleme Sektoru

Metal İşleme Sektörü

Dokum Sektoru

Döküm Sektörü

Ilac Sektoru

İlaç Sektörü

Ahsap Isleme Sektoru

Ahşap İşleme Sektörü

Kimya Sektoru

Kimya Sektörü

Tarim Sektoru

Tarım Sektörü

Kumlama Sektoru

Kumlama Sektörü

Havacilik Sektoru

Havacılık Sektörü

Kagit ve Karton Sektoru

Kağıt ve Karton Sektörü